Stress op de werkvloer is een onzichtbare vijand die langzaam maar zeker invloed kan hebben op de gezondheid en prestaties van jouw medewerkers. Als stress langdurig aanhoudt of leidt tot een burn-out, kunnen diverse klachten optreden. Het herkennen van deze signalen is de eerste stap naar het verbeteren van de vitaliteit van jouw team. Hieronder bespreken we de meest voorkomende klachten die wijzen op verhoogde stress of een burn-out.

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij verhoogde stress of een burn-out bij jouw medewerkers

Slaapproblemen

Een van de eerste signalen van verhoogde stress is slecht slapen. Medewerkers kunnen moeilijk in slaap komen, midden in de nacht wakker worden of vroeg in de ochtend niet meer in slaap kunnen vallen. Dit leidt niet alleen tot vermoeidheid overdag, maar vermindert ook het herstelvermogen van lichaam en geest, waardoor de stress zich opstapelt.

Concentratieproblemen

Stress beïnvloedt het vermogen om helder te denken en geconcentreerd te blijven. Medewerkers kunnen moeite hebben om zich te focussen op hun taken, maken vaker fouten en hebben mogelijk meer tijd nodig om beslissingen te nemen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van frustratie en nog meer stress.

Hartkloppingen

Fysieke signalen van stress mogen niet worden genegeerd. Hartkloppingen, een snelle of onregelmatige hartslag, zijn veelvoorkomende symptomen bij langdurige stress. Deze klachten kunnen angstgevoelens versterken en een gevoel van controle verlies geven, wat de stress nog verder verhoogt.

Lichamelijke en mentale klachten

Stress manifesteert zich vaak op meerdere niveaus. Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn of maagklachten komen regelmatig voor. Tegelijkertijd kunnen mentale klachten, zoals gevoelens van somberheid, prikkelbaarheid of angst, ook een grote impact hebben op het welzijn van jouw medewerkers.

Extreme vermoeidheid

Chronische stress put het lichaam en de geest uit. Extreme vermoeidheid is een duidelijk signaal dat iemand over zijn of haar grenzen is gegaan. Zelfs eenvoudige taken kunnen als een enorme opgave voelen, en er is vaak geen energie meer over voor sociale of recreatieve activiteiten.

Emotionele klachten

Langdurige stress heeft vaak een grote impact op het emotionele welzijn van medewerkers. Ze kunnen sneller geprikkeld raken, huilbuien ervaren of zich emotioneel afgevlakt voelen. Deze emotionele schommelingen maken het lastig om relaties op het werk en thuis te onderhouden en kunnen bijdragen aan een gevoel van isolatie of machteloosheid.

Hoe kun je jouw medewerkers ondersteunen?

Het tijdig signaleren van deze klachten en het bieden van ondersteuning kan veel leed voorkomen. Bij de VitaliteitsGroep begrijpen we hoe belangrijk het is om stress op de werkvloer aan te pakken en te werken aan duurzame inzetbaarheid. Met onze programma’s helpen we organisaties om medewerkers veerkrachtiger te maken en hun vitaliteit te verhogen.

Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij jouw team kunnen ondersteunen.

Als toonaangevende organisatie werken we samen met onze specialisten & businesspartners om oplossingen te bieden voor alle vraagstukken rondom het duurzaam, effectief ondernemen en inzetten van medewerkers Samen zorgen we voor een gezonde en energieke werkvloer!

Mogelijke coachdoelen:

  • Voorkomen en verkorten van ziekteverzuim: Het tijdig signaleren en aanpakken van stressgerelateerde klachten.
  • Herstel van energie, veerkracht en vitaliteit: Samen werken aan een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning.
  • Inzicht in eigen stressbronnen: Begrijpen wat spanning veroorzaakt en hoe dit impact heeft op werk en privé.
  • Bewustwording van omgang met stress: Ontdekken hoe huidige strategieën bijdragen aan herstel of juist belemmeren.
  • Versterken van stresscoping: Het ontwikkelen van vaardigheden om beter met stress om te gaan.
  • Herkennen en aanpakken van stressverhogende gedachten: Leren om beperkende overtuigingen om te buigen naar helpende gedachten.
  • Aanpakken van externe stressoren: Omgaan met uitdagingen zoals conflicten op het werk, een overvolle agenda, of een functie die niet goed aansluit bij persoonlijke waarden en talenten.
  • Persoonlijke en professionele groei: Het ontdekken, ontwikkelen en inzetten van eigen talenten en mogelijkheden.
  • Motivatie voor werk hervinden: Verbinden van werk aan persoonlijke waarden en drijfveren voor hernieuwde energie.
  • Ontwikkelen van competenties: Vaardigheden zoals stressbestendigheid, assertiviteit, planning en zelfvertrouwen versterken.
  • Relativeren van perfectionisme: Leren gedrevenheid te behouden, zonder dat perfectionisme belemmert.
  • Functieoptimalisatie: Ontdekken van passende taken of het aanpassen van de huidige functie aan de behoeften van de coachee.
  • Advies voor re-integratie: Organisaties adviseren over begeleiding van medewerkers bij herstel en terugkeer naar werk.
  • Voorkomen van terugval: Het creëren van een duurzame basis om gezond en vitaal te blijven.

 

Tijdens ons coachingstraject krijgen medewerkers praktische tools, nieuwe inzichten en een veilige omgeving om samen met onze specialist te reflecteren en te experimenteren. Dit helpt ze om niet alleen doelen te behalen, maar ook om duurzame veranderingen te realiseren.