We laten ons maandenlang niet zien op werk, flinke zorgen om burn-outs: ‘Dit is niet normaal’
Bron: BN DeSTem | 21 dec 2023
Nederlanders laten zich steeds vaker maandenlang niet zien op hun werk vanwege heftige psychische klachten zoals burn-outs en depressies, blijkt uit cijfers van de arbodiensten HumanCapitalCare en ArboNed. Over een periode van twaalf maanden steeg het langdurend verzuim door stressgerelateerde klachten met bijna 8,5 procent. ,,Het is zorgelijk hoe normaal we dit zijn gaan vinden. Want dat is het niet.”
Mentale problemen bij werkenden hadden volgens de arbodiensten het hele jaar duidelijke impact op het totale verzuim. Ruim een vijfde van alle dagen die mensen in totaal verzuimen, komt voort uit klachten die verband houden met stress, zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Dit komt met name voor in sectoren als het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur. Vooral hoogopgeleide vrouwen krijgen volgens onderzoekers steeds vaker te maken met burn-outs.
Veel psychische klachten ontstaan op de werkvloer. Bij 60 procent van de mensen die langdurig uitvallen is er een relatie met het werk.
‘Dit is niet normaal’
Langdurige uitval als gevolg van stress is een groot maatschappelijk probleem, zegt psycholoog en stress-expert Thijs Launspach. ,,We zijn erg gewend om te kijken naar individuele kenmerken waarom iemand een burn-out krijgt, maar vaak is het een logische reactie op werk dat overvraagt. Deze trend zegt heel veel over hoe we onze maatschappij hebben ingericht.”
Niet alleen is het voor de slachtoffers een probleem, maar voor ons allemaal, zegt Launspach. ,,In een tijd waarin het lastig is om personeel te vinden is het sowieso zonde als een deel van de werknemers in een burn-out belandt. Dat kost veel geld en leed. Het is zorgelijk hoe normaal we dit zijn gaan vinden. Want dit is niet normaal.”